Anahata massagetherapie

Ooracupunctuur

Ter ondersteuning van een behandeling massagetherapie maak ik gebruik van ooracupunctuur (auriculotherapie). Alhoewel de basis van deze vorm van acupunctuur ligt in het oude China was het de Franse arts Paul Nogier die de meer westers geori├źnteerde auriculotherapie ontwikkelde. Hij ontdekte rond 1950 dat alle onderdelen van het lichaam als het ware geprojecteerd zijn in het oor. De behandeling van het oor met acupunctuur is gebaseerd op het reflexprincipe.

Net zoals op andere plekken in je lichaam, bevinden zich in en op het oor talloze acupunctuurpunten die corresponderen met bepaalde delen van je lichaam. Bij een behandeling ooracupunctuur plaats ik naaldjes in dat gebied waar je klachten hebt. Naast gewone naaldjes kan ik ook zogenaamde verblijfsnaaldjes plaatsen. Omdat deze voor langere tijd in of op je oor blijven zitten, is ook de werking effectiever.

Ooracupunctuur kan bij verschillende klachten worden ingezet. Je kunt hierbij denken aan acute en chronische pijnklachten van het bewegingsapparaat, luchtwegklachten, maag- en darmklachten, allergie├źn, hormonale klachten, psychische klachten zoals depressie, stress, burnout. Maar ook kan deze therapie worden ingezet als ondersteuning bij het stoppen met roken of bij het afvallen.

Een behandeling ooracupunctuur wordt afgeraden bij lokale ontstekingen aan of in het oor, koorts, ontstekingen, uitputting, zwangerschap met risicofactoren en levensbedreigende ziektes.